Новости

Наскоро истекува рокот за конкурирање за двете мерки за инвестиции во земјоделството од ИПАРД 2 Програмата

10.01.2019

За три недели односно на 29-ти овој месец истекува рокот за поднесување на барања за мерката 3 „Инвестиции во материјални средства за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи“. Рокот за поднесување на барања за мерката 1 „Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“ истекува на 9-ти феврурари. Министерот Николовски посочи дека вкупната сума што е на  располагање за домашниот агро-сектор преку овие два повика е во износ од 25 милиони ев...

Прочитај повеќе >

Во Полошкиот регион се одржа втора едикативна работилница за ефикасно искористување на средствата од ИПАРД програмата

09.01.2019

Во Полошкиот регион како еден од позначајните за домашното земјоделство но и за преработувачката индустрија се одржа едикативна работилница за сите правила и процедури кои треба да бидат запазени за ефикасна искористеност на  средствата од ИПАРД програмата. На работилницата присуствуваа Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Николчо Бабовски, Директорот на Агенцијата за поттикнување на земјоделството Елгафер Јусуфи и заменик директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земј...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Голем интерес за јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште до 3 хектари, пристигнати близу 300 понуди

12.01.2019

Вчера заврши рокот за поднесување на понуди за учество на јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари. До Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство заклучно со вчерашниот ден пристигнаа близу 300 понуди за учество на овој јавен повик. Со оглед на тоа дека дел од понудите се праќани по пошта, се очекува да пристигнат уште понуди и конечната бројка ќе се знае во вторник следната недела.  Потоа ќе следува евалуација на пристигна...

Прочитај повеќе >

МЗШВ: Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

07.01.2019

Досегашните минимални температури забележани во државата нема да предизвикаат штети врз земјоделските култури. Моменталните ниски температури не се невообичаени за овој период  и многу често  ги имало во овој период од годината. Од Управата за хидрометеоролошки работи информираат дека овошките во овој период од зимата издржуваат до минус 28 степени, додека виновата лоза до минус 18 или минус 20 степени, а такви температури не се забележани досега во регионите каде што овие култури се ...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици

cheap Ncs fjallraven backpack NCS European News Web NCS European News Web cheap Ncs swissgear backpack NCS NEWS web Ncs's News cheap Ncs yeti cup Ncs National news cheap Ncs off white Sportswear Ncs Shopping