Ohrid - City of UNESCO

Локална самоуправа

Додатни информации

RSS

СРЕДБА ПОМЕЃУ В.Д. ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОНСТАНТИН ГЕОРГИЕСКИ И ДИРЕКТОРОТ НА ЦЕНТАРОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КРИЗИ АГРОН БУЏАКУ
18.01.19
Вршителот на должност градоначалник, Костадин Георгиески, денес, оствари средба со директорот на ЦУК, Агрон Буџаку. Тема на разговор беше проектот што ЦУК го имплементира, а тоа е единствен телефонски број за итни случаи. Тоа значи дека МВР, брза пом...  
ДОНАЦИЈА ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНКА “ЈАСНА РИСТЕСКА“
18.01.19
Денес во детската градинака “Јасна Ристеска“, клонот “Билјана“, вршителот на должноста градоначалник Константин Георгиески, присуствуваше на предавањето на донацијата од ЈП “Билјанини Извори“ за дечињата кои престојуваат во овој објект. Во своето обр...  
ИЗДАВАЊЕ НА Б-ИНТЕГРИРАНА ЕКОЛОШКА ДОЗВОЛА
17.01.19
Согласно член 126 од „Законот за животна средина“ (Сл.весникна РМ бр.53/05, 81/05, 24/07, 159/08, 48/10, 124/10, 51/11, 123/12, 93/13, 42/14, 44/15, 129, 15 и 39/16 ) Градоначалникот на Општина Охрид за АВАНС-ПРОМ ДООЕЛ Охрид, Живинарска фарма Ва...  
ОДРЖАНА 23-та СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД
16.01.19
Денешната 23 седница на Советот на Општина Охрид, започна со дополнување на дневниот ред со три точки. Првите две се однесуваа на предлог одлуката за измена и дополнување на одлуката за утврдување на вредноста на бодот за платите на државните службен...  
ПРИВРШУВААТ ПОДГОТОВКИТЕ ЗА ГОЛЕМИОТ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК „БОГОЈАВЛЕНИЕ – ВОДИЦИ“
16.01.19
Подготовките за најмасовната црковно – народна манифестација за „Богојавление – Водици“ , што општина Охрид ја организира заедно со Дебарско кичевската епархија, се на самиот крај. - Финишираат подготовките за големиот христијански празник „Богојав...  
СЕ УРЕДУВА ПРОСТОРОТ ОКОЛУ ГРАДСКОТО ПРИСТАНИШТЕ
15.01.19
На просторот околу Градското пристаниште и малиот плоштад до хотел „Александрија“, јавното претпријатие „Нискоградба“ работи на уредување по повод претстојниот верски празник „Богојавление - Водици“ и „Денот на рибарите“. Во тек е чистење на снего...  
ЈП НИСКОГРАДБА ВРШИ ПРОВЕРКА НА ПУМПНИТЕ СТАНИЦИ
15.01.19
Јавното претпријатие „Нискоградба“, денес започна со активности за проверка и чистење на пумпните станици кои се наоѓаат на територија Општината. Оваа активност доаѓа по обилните врнежи на снег и слевање на поголемо количество на вода во одводните...  
ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ БАРАЊА ЗА ДОБИВАЊЕ СУБВЕНЦИИ НА УПЛАТЕНАТА ТАКСА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ НА ДОМАШНИ И СТРАНСКИ ТУРИСТИ
15.01.19
Во согласност со Годишната програма на Секторот за туризам и локален економски развој предвидено e субвенционирање на уплатената такса за привремен престој на домашните и странските туристи, за физички лица вршители на угостителска дејност во општина...  
ЗАЕДНИЧКИ ВАСИЛИЧАРСКИ ПОЈАДОК ВО ОПШТИНА ОХРИД
14.01.19
На традиционалниот заеднички појадок по повод празникот Василица што се организира во Општина Охрид паричките ги најдоа Весна Митреска, Тихомир Дурнев, Симон Илијески и Томе Џамтоски. Заедничкиот појадок го организираа минатогодишните кумови Царе На...  
ГРАЃАНИТЕ ДА ГИ ДИСЛОЦИРААТ ВОЗИЛАТА И ДА ГО ИСЧИСТАТ СНЕГОТ ПРЕД НИВНИТЕ ОБЈЕКТИ
11.01.19
Заради најавените минусни температури во наредните денови апелираме и ги потсетуваме граѓаните на општина Охрид, куќните совети и сопствениците на деловните објекти за законската обврска која ја имаат за чистење на снегот од пристапните површини до...  
ПОЗНАТИ НАЈУБАВО УКРАСЕНИТЕ ДВОРОВИ ВО ОХРИД
11.01.19
Петта година по ред, општина Охрид избира најубаво украсен двор или балкон по претходно распишан конкурс. Секретарот на општина Охрид, Игор Бежоски, денес, ги врачи признанијата и наградите на трите најубаво украсени дворови. Првото место му припадн...  
СВИКAНА ДВАЕСЕТ И ТРЕТАТА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД
10.01.19
Врз основа на член 39 од Законот за локалната самоуправа („Сл.весник на РМ“ бр.5/2002) и член 26 од Статутот на општината Охрид („Сл.гласник на општина Охрид“ бр.8/2007), претседателот на Советот донесува: Р Е Ш Е Н И Е ЗА СВИКУВАЊЕ НА ДВАЕСЕТ И Т...  
ПРОДОЛЖУВААТ АКТИВНОСТИТЕ ЗА РАСЧИСТУВАЊЕ НА СНЕГОТ
09.01.19
Продолжуваат активностите за расчистување на снегот. Нашите екипи интензивно работат на терен со сите расположиви ресурси: специјална механизација-камиони со специјален нож за чистење на снег, камиони и трактори со епохи за посипување на абразивни ср...  
ОПШТИНА ОХРИД ПОДГОТВЕНО ГИ ДОЧЕКА ВРНЕЖИТЕ ОД СНЕГ
09.01.19
Вршителот на должност, градоначалник Константин Георгиевски , утрово одржа работен состанок со членовите на Оперативниот штаб, директорите на јавните претпријатија и претставници од Територијалната противпожарна единица со цел преземање на активнос...  
СНЕГОТ СЕ РАСЧИСТУВА И СЕ ИНТЕРВЕНИРА ВО ПОВЕЌЕ НАВРАТИ
09.01.19
Следејќи ја временската прогноза и најавените снежни врнежи, во текот на вчерашниот ден се одржа координативен состанок на оперативните служби на Ј.П.„Охридски Комуналец„. Се екипираа групите за расчистување на коловозите и сообраќајниците со механиз...  
Останати вести...  

Настани

Јан 19 Богојавлјение-Водици

Јан 27 Свети Сава празник на српската заедница

Фев 6 - Годишнина од смртта на Григор Прличев - Културна манифестација: „Прличеви Беседи“ - Патронен празник ОУ „Григор прличев“

Календар на настани

Актуелни информации

 • Σ


 • 2018

  Информации од урбанистичката сфера

  Информации за даночни обврзници

  Корисни линкови


  360

   

  Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©