fbpx
 • Парадоксалната положба на претседателот

  Парадоксалната положба на претседателот

  проф. д-р Светомир Шкариќ Повеќе
 • Моќта на мотивациските практики во задржување на здравствениот кадар

  Моќта на мотивациските практики во задржување на здравствениот кадар

  м-р Сашка Тодоровска Повеќе
 • Дали исламот го совладува христијанството?

  Дали исламот го совладува христијанството?

  Пол Сибрајт (Paul Seabright) Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

Говорот на омраза, лажните вести, екстремистичката пропаганда, освен што се закана за безбедноста и интегритетот на граѓаните, тие се и закана по националната безбедност на една држава.

м-р Тимурленк Чековиќ

Пријателските односи и спремноста на Северна Македонија да ги прифати кинеските инвестиции е искажана јасно во 2017 година кога поранешниот – претседател Ѓорге Иванов изјавуваше дека Северна Македонија има потреба за Кина, исто толку колку што има потреба и за ЕУ.

Алфред Марлеку

Скорешниот напредок во вештачката интелигенција во најмала рака може да се рече дека е драстичен. ВИ го трансформира скоро секој сектор од општеството, од превозот, медицината, до одбраната. Затоа вреди да се размисли што ќе се случи кога таа ќе напредне уште повеќе.

Сет Баум
Нацоски: Зошто македонските пратеници не користат јавен превоз?
Црвенковска: Заборавивме да инвестираме во едукацијата за деца низ игра
Сотировски: Политичарите заборавија дека треба да инвестираат во наука
Дали моето дете е зависно од видео игри?
И децата страдаат од депресија
Активистите против рудникот Иловица најавуваат протести додека „Еуромакс“ не се повлече
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Претседателот на Републиката се наоѓа во парадоксална положба. Од една страна, Уставот му доделува бројни функции, а од друга страна, скржаво ги определува средствата за нивно остварување на практичен план. Против ваква неправда не се побунил ниту еден од предходните претседатели. За разлика од нив, новиот претседател веќе бара решение за подобрување на состојбата.
Presidenti i Republikës gjendet në gjendje paradoksale. Nga njëra anë, Kushtetuta i ndan funksione të shumta, ndërsa nga ana tjetër, në mënyrë koprrace i përcakton mjetet për realizimin e tyre në planin praktik. Kundër kësaj padrejtësie nuk e ka ngritur zërin asnjë nga presidentët paraprak. Për dallim nga ata, presidenti i ri tanimë kërkon zgjidhje për përmirësim të gjendjes.
Jedini oblik suočavanja sa ovim problemom, a to se odnosi na sve države, bez obzira na njihov društveni-ekonomski razvitak, je sprovođenje stalnih kampanja za podizanje svesti kod učenika, kod školskih vlasti i kod roditelja za posledice koje ima ova pojava.
 

ポルノ映画 klima, energi Cheap Shoes From China cheap tumi backpack Dinamo-Minsk cheap swiss gear backpack Baseball FTU, FACTUM BOOKS European News Web Video porno