Дома| Вести| Контакт| Кошничка|Македонски [ + ]
Најнови вести Сите вести
Натпревари - Основно школо

ОПШТИНСКИ НАТПРЕВАР ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 2019

АДМИНСТРАТИВНО-ТЕХНИЧКА ВЕСТ
ПОЧИТУВАНИ  колеги, ученици, граѓани на Република Македонија
Како граѓанско лице, застапник на СММ должен сум да го организирам Општинскиот натпревар за учениците од средното образование 2019, согласно законите и правилниците за работа во оваа сфера. Како што е веќе познато, натпреварот се организира во САБОТА, 26.01.2019 година. СММ во голема мера успеа до обезбеди домаќини за овој натпревар. Во прилог е списокот на училишта и ментори кои ќе бидат домаќини на оваа значајна манифестација за Република Македонија. 
список      види тука
Останатите општини кои немаат свои претставници во моментот на пишувањето на овој допис до вас, која како ќе се договори, може слободно да се приклучи на оваа манифестација до среда 23.01.2019 година до 12 часот на пладне(материјалите за сите 42 општини се веќе припремени и треба да се достават до организаторите на натпреварот). СО секоја пријава на нова општина ќе се логира на сајтот нов список на организатори. 
Темите за натпревари се веќе објавени во претходни меилови и ви препорачуваме да ги пребарате вестите заради ваша подобра информираност.  
Админстративно техничко лице при СММ


19/01/2019

Останато

ИНФОРМАЦИЈА

ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГИ 
Добив известување за одржан состанок на Управниот одбор на СММ. Во известувањето стои дека наводно е закажано собрание на СММ за 22.12.2018 година. Меѓутоа од состанокот не добив записник на кој се потпишани сите присутни членови на тој собир. Тоа значи дека известувањето кое сум го примил нема правен легитимитет, се додека не биде потпишано од сите присутни членови на тој состанок.
Покрај тоа, напоменувам дека со усвојувањето на мојата оставка на последното собрание престанува мандатот и на УО на СММ како и НО на СММ. Тоа значи дека свикување на следно собрание, согласно Статутот на СММ може да биде направено само со потписи на 30 членови на претходните две собранија. Се до избор на нов Претседател и нови тела на СММ претседателот и телата можат да вршат само технички активности. Заради тоа, ве известувам дека уредно доставен список од потпишани членови на СММ, кои ги има на списоците за последните две собранија, и истиот заведен со деловоден број е единствен начин за одржување на легитимно Вонредно собрание на СММ. Се што ќе направиме спротивно на ова подлежи на законска регулатива. Затоа ве молам во најскоро време да доставите соодветен список со ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ВОНРЕДНО СОБРАНИЕ со однапред утврден дневен ред, кој согласно статутот на СММ не смее НИКАКО да се менува на самото СОБРАНИЕ. 
Последното е од особена важност, бидејќи во доставената информација некој си зел за право на собранието да му назначува претседателство. Ова е или тотално незнаење или грубо кршење на статутот на СММ, бидејќи Собранието го бира управниот одбор и не може Управен одбор кој што е во оставка да бира претседателство на СОбранието. Согласно Статутот своите тела Собранието ги бира САМО, и никој друг нема право да се меша во работата на Собранието на СММ. 
Во текот на денот преку една ФБ-страна контролирана од лица кои изминатава година грубо манипулираат со македонската јавност, се прави контролиран повик за регистрација на луѓе за организирање на собрание, надвор од Статутот на СММ. Секој таков обид е НЕЛЕГИТИМЕН кој работењето на СММ го воведува во БЕЗЗАКОНИЕ се со цел за реализирање на амбициите на една мала група на луѓе. Дел од нив во изминатиот период го контролираат СММ и безмалку оставија пустош во неговото работење, што го доведе СММ пред комплетен банкрот, за што беа потребни 5-6 години на работење за сосотојбите во СММ да се доведат до ред. За жал истите овие луѓе го блокираат пласманот на списанијата НУМЕРУС и СИГМА, со што тиражот е драстично паднат и тоа благодарение на роднинските врски на еден од професорите од оваа група... 

18/12/2018

Натпревари - Основно школо

ИНФОРМАЦИЈА ОД ТЕХНИЧКИ КАРАКТЕР-Записник од Собранието на СММ, 17.11.2018

      Почитувани граѓани на Република Македонија 
      Се случија разноразни настани и написи поврзани со Собранието на Сојузот на математичари на Македонија, одржано на 17.11.2018 година. Но секако истите се од незваничен карактер, крајно октроисани што секако ги прави парцијално точни-грешни. 
      Задачата моја која како техничко лице ја имам е да направам целосен извештај за настанот на кој учествуваа 69-71-103 лица (реално присутни на крај на Собранието од 17.11.2018-запишани во списокот на членови на Собранието на СММ од 17.11.2018-присутни на почетокот на Собранието на СММ од 17.11.2018). На сите 103 присутни члена од почетокот на Собранието на почеток на истото им беше овозможено да имаат неприкосновено право на глас, како и на претходното собрание, за избор на Претседател на СММ, Управен одбор на СММ, назорен одбор на СММ. Но што се се случи на ова собрание, повелете од    

                      ЗАПИСНИК ОД седница на СОБРАНИЕ НА СММ               
                                                    види тука 

       Записникот е изработен врз основа на забелешките од записничарот и истиот на 22.11.2018 беше доставен на увид на Претседавачот на Собрание, записничарот и оверувачите на записникот. Оверувачот на записникот д-р Мартин Лукаревски побара да се вметнат 2-3 мали незначителни забелешки и истиот до ден 26.11.2018 година не ги достави. На 26.11.2018 година го извести Претседавачот на Собрание дека малку му е тешко да го потпише записникот без да даде забелешки на истиот или образложение зошто не го потпишува иако според неговите кажувања Запсиникот во целост ја отсликува состојбата и текот на Собранието. 
      На сегашните членови на Собранието на СММ, како техничко лице им посакувам пријатна работа во ОРГАНИЗАЦИЈА на наредното ВОНРЕДНО СОБРАНИЕ на СММ.  

       Административно-техничко лице
                  Алекса Малчески

26/11/2018

Натпревари - Основно школо

.ИНФОРМАЦИЈА ОД ТЕХНИЧКИ КАРАКТЕР. НУМЕРУС 2018/2019

Почитувани корисници на производите од СММ.
Ве информирам дека првите броеви на научно-популарните списанија НУМЕРУС(за учениците од основното образование) и СИГМА( за учениците од средното образование) се во продажба од 15.09.2018 година. Од неразјаснети причини до ден денешен тие не се доставени до вас. Ве замолувам како човек вашите повици да ги пренасочите кон телефонскиот број 075 321 093, кај единственото лице кое е надлежно за достава на овие производи до вас. Да напоменам дека сите обврски према сите инволвирани лица во предпродажба се повеќе од исполнети. Вторите броеви додека не се направи испорака на првите бреви не може да влезат во печат. 

Административно-техничко лице при СММ

25/11/2018

За нас

Сојузот на математичари на Македонија е здружение на граѓани математичари од Македонија, настанат со здруженија на граѓани, организирани во друштва на математичари во градовите од Македонија, заради усогласување и остварување на своите интереси и заради вршење на дејности и активности кои се стремат кон негување популаризација и унапредување на математиката и нејзина примена.

Зачленете се и добивајте вести за сите нови книги и списанија.

Сојуз на математичари на Македонија
бул. Александар Македонски б.б.
Скопје, Р. Македонија 1000
[email protected]

+389 2 3116053


NCS European News Web cheap Ncs swissgear backpack cheap Ncs off white Sportswear cheap Ncs hydro flask Water bottle cheap Ncs yeti cup cheap Ncs anello backpack free sex video NCS NEWS web Ncs's News NCS European websites